עשב תיבול אלוהי או ירק שטני בטעם סבון? הכול טמון בגֵנים שלנו. אתם בעד התבלין הירקרק או נגדו? הצביעו והשפיעו!
השאלה הפשוטה "מה דעתך על כוסברה?" עוררה אין ספור ויכוחים וקרבות עקובים ממיץ ירוק. רבים אוהבים את הטעם הרענן של התבלין, אחרים לא מצליחים להבין איך אפשר להכניס לפה דבר כזה, וטוענים בתוקף שלכוסברה יש טעם של סבון.
והם צודקים.
כלומר, כשהם אוכלים כוסברה הם באמת חשים טעם של סבון. אבל גם נכון שאוהבי הכוסברה – או בשמו העברי "גד השדה" – לא מרגישים שום סבוניוּת בתבלין האהוב עליהם. איך זה יכול להיות? הכול תלוי בגֵנים.
זמן רב חשדו חוקרים שהשנאה לכוסברה היא תורשתית, שכן באוכלוסיות שונות יש אחוזים שונים מאוד של מתעבי כוסברה. בעוד שבמזרח אסיה הם כחמישית מהאוכלוסייה, במזרח התיכון ובאמריקה הלטינית רק 7-3 אחוזים מתלוננים על טעם של סבון. מחקר על תאומים הראה כי תאומים זהים, בעלי אותו מטען גנטי, מסכימים על טעם הכוסברה יותר מתאומים לא זהים, שרק כחצי מה-DNA שלהם זהה.
שאלה של טעם
בשנים האחרונות התפרסמו כמה מחקרים שמצאו וריאציות גנטיות, כלומר גרסאות שונות של גֵנים, אצל אנשים שחשים טעם של סבון כשהם אוכלים כוסברה. אחת הווריאציות העיקריות קשורה לגֵן בשם OR6A2 שמשפיע על חוש הריח – וכמובן ממלא תפקיד חשוב גם בחישת טעם. מי שירש מהוריו שני עותקים של הווריאציה הזאת לא בהכרח ישנא כוסברה, כי זה תלוי גם בגֵנים נוספים, אך יש סיכוי גדול יותר שיתעב את התבלין.
אחת הבעיות במחקרים היא שיש אנשים שאינם חשים טעם של סבון כשהם אוכלים כוסברה, אבל בכל זאת שונאים את הטעם. נצטרך כנראה למצוא מבחן אובייקטיבי יותר לחישת הטעם של התבלין מאשר השאלה "האם את/ה אוהב/ת כוסברה?" לפני שנוכל לדעת בוודאות אילו גֵנים משפיעים על התכונה הזאת. וגם אז לא נקבל תשובה פשוטה וברורה של גֵן אחד, או אפילו שלושה, שקובעים בצורה חד משמעית את העדפותינו: כמו בתכונות רבות אחרות, אהבת כוסברה או התיעוב שלה, מושפעים מגֵנים רבים ומגוונים.