נוסח השאלה המלא:  מדוע משתמשים במלח גס וחול ים בתנור אדמה כדי להשיג שימור חום, במה מיוחדים חומרים אלו? 

למיטב הבנתי הוספת חומרים מעל המדורה היא על מנת לנצל אותם כקבלי חום. כלומר, אם מבעירים מדורה מעץ ופחמים חלק ניכר מהאנרגיה הולך לאיבוד בחימום האוויר. לנו זה פחות משנה כאשר אנחנו עושים מנגל, אבל כאשר רוצים לנצל הייטב את אנרגיית הבערה של הפחמים צריך לדעת לאגור אותה. היתרונות בשימוש בחול או מלח נובע מהיותם קבלי חום טובים. לצורך השוואה, לחול קיבול חום טוב יותר פי שבע מזהב ופי שניים מברזל.


סכמה של תנור אדמה, בתחתית התנור ישנן אבנים חמות אשר משמשות לבישול המזון, בין המזון לשכבה העליונה של האדמה ישנם עלים לחים, זמן בישול ממוצע בתנור מסוג זה הוא כשעה וחצי. התמונה לקוחה מויקיפדיה.

מים לדוגמא הם קבל חום הרבה יותר טוב מחול אבל החסרון במים שהם מתאדים במאה מעלות. כמו כן השימוש בחול ומלח מאפשר מעבר של חמצן לגחלים הלוחשות שבתחתית התנור. יש לזכור שבעירה מצריכה חמצן ועל כן אם שמים חומר שלא מאפשר זרימת אוויר האש תכבה.

אשר לשאלה אם עדיף אבנים או חול, בכול הנוגע לקיבול חום ללבנים כמו גם לסלעים (כמו גרניט)  יש קיבול חום דומה מאד לזה של חול ומלח ולכן אין סיבה להעדיף אותם. לי נראה שהרבה יותר קל להתעסק עם חול מאשר עם אבנים כאשר מכניסים ומוציאים אוכל מן התנור :)

לסיכום הייתי אומר שהזמינות של חול ומלח ביחד עם קיבול החום הטוב שלהם הם הסיבה לשימוש שעושים בהם בתנור אדמה.
 
 
אביהוא יונה

דוקטורנט, המחלקה לגנטיקה מולקולרית
מכון ויצמן למדע



הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.

2 תגובות

  • מיקי

    תנור אדמה

    אני מעריך שחלק לא מבוטל של הקוראים את ההסבר הנ"ל הולכים לאיבוד בסגנון ההסבר.
    אשמח אם ההסבר יהיה יותר ארצי, עם דוגמאות רלוונטיות גם להדיוטות.
    אתם מקור מהימן לתשובות וחשוב שאני כמתעניין מן הישוב אפיק תועלת והבנה מההסבר שלכם.
    תודה

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    תודה על הפידבק

    בדרך-כלל התשובות באתר מכוונות לרמה של בוגרי תיכון (ומעלה), ואנחנו משתדלים לכתוב אותן ברורות ככל שניתן.
    אם לא הבנת משהו ספציפי - אתה מוזמן לשאול.
    המונח המיקצועי 'קיבול חום' מוזכר הרבה פעמים בכתבה, ובאמת לא קישרנו אליו, אוסיף קישורים.
    אתה יכול לקרוא גם כאן: מה זה קיבול חום ואגירת חום
    ד"ר אבי סאייג