השאלה היותר נכונה היא: בנפח נתון (למשל 1 ליטר), מה ישקול יותר- מים או אלכוהול?
התשובה היא מים; מכיוון שהצפיפות של מים (גרם לסנטימטר מעוקב) היא 1 ואילו של אלכוהול בערך 0.8. הסיבה לכך היא שמולקולות המים יותר קרובות אחת לשנייה (יותר צפופות) ולכן יש יותר "חומר" ליחידת נפח נתון.

ניתן לבצע השוואה ע"י הכנסת קוביית קרח של מים (צפיפות של 0.92 גרם לסמ"ק) לתוך כלי עם אלכוהול וכלי עם מים. מכיוון שהקרח פחות צפוף מהמים (0.92 מול 1.00) הוא יצוף בכלי המים. בכלי האלכוהול לעומת זאת הקרח יותר צפוף מהאלכוהול (0.92 אל מול 0.8) ולכן הקרח ישקע.

ניסוי מעניין נוסף שניתן לבצע הוא לקחת 2 נפחים זהים של מים ואלכוהול, למשל 1 ליטר, ולערבב אותם יחד. אם נמדוד שוב את שני החומרים יחד נקבל מעט פחות מ2 ליטר! וזאת מכיוון שהאלכוהול הפחות צפוף יכנס מעט ברווחים שבין מולקולות המים במשטחי החפיפה ביניהם.

- תמונה המראה קרח שוקע באלכוהול אך צף על המים:

*

- סרטון המראה ניסוי של קוביית קרח המונחת בתוך אלכוהול ומים:

*


מים, קרח ואלכוהול (ויקיפדיה)

מאת: ד"ר מאיר ברק
מחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע

הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.

3 תגובות

  • ישראל

    נפח יין מול נפח מים

    הי אשמח לדעת האם אמנם שיין קל יותר ממים האם הנפח שלו גדול יותר ממים או הנפח דומה למים ורק שוקל פחות

  • דינה

    קישור לא עובד

    - תמונה המראה קרח שוקע באלכוהול אך צף על המים,
    הי
    הקישור לא עובד.
    תודה!

  • אנונימי

    נוסחה כלשהי או יחס יותר ספציפי לסוגי האלכוהול השונים?

    לדוגמא לצורך חישוב משקל של חבית בירה בעלת נפח קבוע (אך אחוז אלכוהול משתנה)