האוויר על פני כדור הארץ מכיל תמיד אדי מים (באחוזים משתנים).
כושר הנשיאה של אדי המים באוויר תלוי במספר גורמים, בין השאר בטמפרטורה. הכלל הוא שאוויר קר יכול להכיל פחות אדי מים מאוויר חם (כושר הנשיאה שלו נמוך יותר).
הערפל הוא תוצאה של התעבות אדי מים סביב "גרעיני התעבות", המתרחשת בשכבת אוויר לחה אשר התקררה במהירות ולכן כושר הנשיאה שלה את אדי המים-קטן (כלומר הלחות היחסית מעל 100%).
כתוצאה מההתעבות נוצרות טיפות מים זעירות השוברות את קרני האור העוברות דרכן באופן שווה לכל הכיוונים ולכן חוסמות או מגבילות את קו הראיה שלנו.
זאת הסיבה מדוע הערפל נפוץ יותר בבוקר מוקדם.
האדמה עדיין קרה אך האוויר כבר התחמם מעט ולכן הוא מכיל יותר אדי מים. בנקודת המגע בין האוויר לקרקע הקרה האוויר מתקרר וכושר הנשיאה שלו את אדי המים יורד ונוצר ערפל.
באנגלית יש הפרדה בין שני "סוגי" ערפל: fog המגביל ראות עד למרחק של עד ק"מ אחד ו mist המאפשר ראות עד לטווח של לפחות 2 ק"מ (כלומר פחות צפוף).
ערפל (תמונה לקוחה מויקיפדיה).
מאת: דר' מאיר ברק
המחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.