נוסח השאלה המלא: כיצד עובדים משככי כאבים כמו אדוויל ואקמול? האם הם מנטרלים את הפעולה של נוירונים מסוימים בתנאים מסוימים? ומדוע הם מורידים חום? ועוד שאלה: ראיתי (ויכול להיות שההבנה שלי לא נכונה או התרגום) שעל קופסת האדוויל כתוב שצריך לשתות שלוש כוסות של משקה אלכוהולי תוך כדי השימוש בתרופה, מדוע?
כרגיל בנושאים כגון אלו אתחיל בהסתייגות.
הכותבים במדור "שאל את המומחה" אינם רופאים הומאניים; לכן התשובה הניתנת כאן מתייחסת רק לאספקט המדעי של השאלה (קרי כיצד עובדים משככי כאבים). אין בתשובה שום המלצה לתרופה זו או אחרת, התוויה למתן התרופה או אזהרה בפני תופעות לוואי. שאלות מסוג זה יש להפנות לרופא או לפנות לאחד הפורומים הרפואיים ברשת בהם רופאים הומאניים עונים לשאלות הציבור הרחב.
בנוסף אני מתנצל מראש על שלל המילים הלועזיות שיופיעו בתשובה (למרות שכולם ילוו בתרגום לעברית). הסיבה היא פשוטה – רוב החומר ברשת הנו באנגלית ולכן מי שירצה למצוא עוד בנושא יצטרך לדעת את המילים בהם יש להשתמש במנוע החיפוש.
משככי הכאבים אדוויל ואקמול או בשמם הגנרי (השם של המוצר עצמו, לא השם המסחרי שהוא בבעלות החברה המייצרת) Paracetamol או Acetaminophen (אקמול) ו Ibuprofen (אדוויל) הם נוגדי דלקת שאינם סטרואידים ( או בשמם הלועזי NSAID - Non Steroidal Anti Inflammatory Drugs).
מימין הנוסחא הכימית של האקמול ומשמאל של אדוויל. באדיבות ויקיפדיה.
החומרים פועלים כמעכבי יצור פרוסטגלנדינים בגוף (Prostaglandin).
בתרשים הזרימה למטה ניתן לראות את המסלול הביוכימי בגוף בו נוצרים פרוסטגלנדינים ואת המיקום בו האקמול ואדוויל מתערבים ומעכבים את הייצור.
פוספוליפידים מצויים כמעט בכל הממבראנות הביולוגיות והן אחד המרכיבים החשובים ביותר בקרומי התא.
באחד מתהליכי הפירוק של הפוספוליפידים מתקבל התוצר חומצה ארכידונית (Archidonic acid) המהווה חלק ממערכת התקשורת של התא (מהווה "מסר שניוני" בתהליכים שונים). במאמר מוסגר נזכיר שאת תהליך הפירוק הזה עוצרים סטרואידים שונים ע"י עיכוב האנזים האחראי לפירוק.
החומצה הארכידונית עצמה יכולה להמשיך להתפרק ע"י אנזימים נוספים.
אלו החשובים לתשובה שלנו הם האנזימים ציקלואוקסיגנאז 1 ו 2 (Cyclooxygenase) או בשמם היותר מוכר COX1 ו COX2. התוצרים המעניינים אותנו בתגובה זו הם הפרוסטגלנדינים (Prostaglandins). משפחת הפרוסטגלנדינים היא משפחת מולקולות שומניות חשובה מאין כמוה בתהליכים המתרחשים בגוף. מספר התהליכים וההשפעות בהם מעורבים פרוסטגלנדינים שונים הם הרבה מעבר לרמת הפירוט וההסבר שיכולים להינתן בתשובה אך אם נתרכז רק בשאלה שנשאלה ניתן לומר שפרוסטגלנדינים משפיעים בין השאר בתגובת הדלקת בגוף, בתחושת הכאב ובעליית החום כתגובה לדלקת. לכן עיכוב ייצור של הפרוסטגלנדינים יגרום לירידה בתחושת הכאב ובחום.
כפי שצוין למעלה קיימים שני אנזימים בתהליך COX1 ו COX2.
COX1 הוא זה שפעיל רוב הזמן ואחראי לפירוק החומצה הארכידונית לפרוסטגלנדינים ובמצב של דלקת נכנס לפעולה COX2.
רוב רובם של ה NSAIDs כמו האקמול והאדוויל אינם סלקטיביים ויעכבו הן את COX1 ו COX2. בשנים האחרונות יצאו לשוק מספר תרופות שהן ספציפיות ל COX2. אחד היתרונות לתרופות אלו הוא הסיכוי המופחת לכיבי קיבה (תופעת לוואי אפשרית בשימוש לאורך זמן ב NSAIDs). אם זאת התברר שאין טוב בלי רע ובחלק מהתרופות החדשות יש סיכון מוגבר לפגיעה בלב (עד כדי כך שחלק מהתרופות הוסר מהמדפים).
לגבי החלק השני של השאלה – אין ספק שאם הדבר היה נכון היינו רואים עלייה חדה בצריכת האדוויל בעיקר בסופי שבוע. תורים אורכים היו משתרכים מחוץ לסופר-פארם כל יום שישי כדי לקנות אדוויל – ובכך להצדיק את צריכת האלכוהול במהלך הבילוי.
האמת היא בדיוק הפוכה. כאשר צורכים תרופות באופן כללי ובייחוד תרופות העוברות מטבוליזם (פירוק) בכבד (כמו במקרה שלנו) ההמלצה היא הפוכה בדיוק – יש להימנע מצריכת אלכוהול בגלל סיבוכים אפשריים. בנוסף, בהנחה שאדם שלקח אדוויל אינו מרגיש בטוב ויש לו חום ודלקת, צריכת אלכוהול בנוסף יכולה להשפיע באופן מוגבר על שיקול הדעת וההתנהגות; דבר שהיינו רוצים להימנע ממנו ככל הניתן בנהיגה למשל.
מאת: ד"ר מאיר ברק
המחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.