סודה לשתייה היא השם המסחרי לנתרן מימן פחמתי (Sodium bicarbonate, NaHCO3). בטמפרטורת החדר, במצב יבש, סודה לשתייה נראית כאבקה לבנה.
כאשר סודה לשתייה באה במגע עם מים נוצר קטיון נתרן (Na+) ואניון מימן פחמתי (HCO3-). המימין הפחמתי יגיב בתורו עם המים וייתן הידרוקסיד (HO-) ופחמן דו חמצני (CO2).
כאשר אבקת סודה לשתייה מחוממת מעל 60 מעלות צלסיוס היא מתפרקת ופולטת פחמן דו חמצני.
לסודה לשתייה יש שימושים רבים, בין השאר הוא אחד המרכיבים באבקת אפייה והוא מסייע לתפיחת הבצק, הוא משמש לסתירת חומצות (בין השאר יעיל בטיפול בצרבת) ומהווה מרכיב במטפים כפי שצוין הוא משחרר פחמן דו חמצני בחום גבוהה).
כפי שציינתי סודה לשתייה משמשת בין השאר לטיפול בצרבת ולכן בשימוש לא אמור להיות סיכון בריאותי מהחומר.
על פי הסטנדארט האמריקאי סודה לשתייה מוגדרת כך:
(באדיבות ויקפדיה)
כחול (בריאות)= 1 (טווח 0 עד 4).
אדום (אש)= 0 (טווח 0 עד 4).
צהוב (הגבה)= 0 (טווח 0 עד 4).
הוראות מיוחדות למיגון = אין
אבקת אפייה משמשת להתפחת הבצק. היא מכילה סודה לשתייה, עמילן וחומצות מלח נוספות כמו חומצת לימון (מלח לימון). בחלק מאבקות האפייה יש גם מרכיבים שונים המכילים אלומיניום (קלציום אלומיניום פוספאט). בשנים האחרונות יש עדויות (לא מוכחות) על קשר בן צריכת חומרים המכילים אלומיניום והסיכוי לחלות באלצהיימר ובסרטן השד ולכן יש אנשים הרוכשים רק אבקת אפייה ללא מרכיבים אלו.
תמונות נלקחו מויקיפדיה
מאת: ד"ר מאיר ברק
המחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים:
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.