נוסח השאלה המלא: מומחים יקרים שלום, בקרוב אנחנו צריכים להגיש פרויקט סיום בכימיה, והנושא שבחרנו הוא השפעות האלכוהול על הכבד. רצינו לדעת אם תוכלו לספר לנו קצת על השפעות הכימיות שיש לאלכוהול על הכבד; איך האלכוהול נכנס לתאים, איך הוא משפיע על התאים וכו'.
ויולט ושירה שלום,
הכבד הוא איבר חיוני ביותר. הוא מנקה רעלים מהדם, מפריש מיצי מרה שדרושים לתהליך העיכול, מייצר את חלבוני הדם וגורמי הקרישה, אוגר שומנים, סוכרים, ברזל וויטמינים ומספק לגוף רכיבים כימים חיוניים. כל משקה האלכוהולי שאנו שותים עושה את דרכו במערכת העיכול ומגיע בסופו של דבר לכבד.
הכבד (באדום) ממוקם סמוך למערכת העיכול | האיור לקוח מוויקיפדיה. נוצר בידי Mariana RuizLadyofHats
כלי הדם במערכת העיכול מתלכדים לווריד שנושא את הדם הספוג באלכוהול לתוך הכבד. בתוך הכבד הווריד מתפצל שוב ושוב לנימים דקיקים שבאים במגע עם תאי הכבד. בתאי הכבד נמצאים חלבונים, הנקראים "אנזימים", שמסייעים בפירוק האלכוהול, או בשמו הכימי אתנול (CH3CH2OH).
תאי הכבד מפרקים את האתנול באמצעות אנזים שנקרא אלכוהול דהידרוגנאז (ADH), לחומר רעיל ביותר בשם אצטאלדהיד (CH3CHO). למרבה המזל האצטאלדהיד מפורק בדרך כלל במהירות בכבד לתרכובת פחות רעילה בשם אצטט (-CH3COO) שלאחר מכן מפורקת מחוץ לכבד לפחמן דו חמצני ולמים.
בירה – המשקה האלכוהולי הנפוץ בעולם | התמונה לקוחה מוויקיפדיה. נוצרה בידי Cyclonebill.
מחקרים מראים שצריכה של כוס יין אדום אחת ליום מורידה את הסיכון למחלות לב ולסוגים שונים של סרטן, ומאיטה את ההתפתחות של מחלות מוח ניווניות כמו אלצהיימר ופרקינסון. לעומת זאת, שתיית אלכוהול מרובה ובלתי מבוקרת גורמת לאובדן היתרונות הללו ויוצרת סיכון בריאותי חמור. כאשר צריכת האלכוהול מוגברת, מצטברת בכבד כמות גדולה של תוצרי פירוק רעילים שהכבד אינו מסוגל להתמודד עמם. למשל, עודפי אצטאלדהיד רעילים, שהורסים את תאי הכבד, פוגעים ביכולת של הכבד לנקות את הדם וגורמים מחלות שונות.
כך נוצר מעגל שהולך ומחזק את עצמו: עודפי האלכוהול יוצרים עודפי אצטאלדהיד, עודפי האצטאלדהיד פוגעים בתאי הכבד וביכולת שלהם לפרק את האצטאלדהיד לאצטט, וכך מצטברים עוד ועוד עודפי אצטאלדהיד רעילים. בשלב מסוים העודפים האלה יחמקו אל הדם ויגיעו דרכו לאיברים שונים.
מחקרים הראו שהצטברות אצטאלדהיד מגבירה את הסיכון לחלות בסרטן. למעשה, האצטאלדהיד מוגדר כקרצינוגן – כלומר חומר שהחשיפה אליו מעודדת התפתחות סרטן. עודפי אצטאלדהיד גורמים גם למחלות כבד שונות, ביניהן "מחלת כבד שומני" (Steatosis Hepatitis/Fatty Liver) – עודפי האלכוהול בכבד גורמים לייצור מוגבר של חומצת שומן בכבד, והשומן הזה מצטבר ומפריע לתפקוד התקין של הכבד. התופעה הזאת הפיכה ונעלמת כשהאדם מפסיק לשתות.
אם ממשיכים לצרוך אלכוהול בנוכחות כבד שומני, גובר הסיכון להתפתחות של מחלת כבד נוספת הנקראת הפטיטיס אלכוהולית (Alcoholic Hepatitis). המחלה הזו מאופיינת בדלקת בכבד, חום, הגדלת הכבד, צהבת ועלולה להידרדר עד לאי-ספיקת כבד. מחלה נוספת היא שחמת הכבד (Cirrhosis) – מחלה שבה רקמות הכבד נהרסות ומתחלפות ברקמה צלקתית. התוצאה היא פגיעה חמורה ובלתי הפיכה בתפקוד הכבד.
צילום מיקרוסקופי של כבד עם שחמת הכבד | התמונה לקוחה מוויקיפדיה. נוצרה בידי Nephron.
בומרנג, בחזרה אליכן:
אחד התסמינים של שחמת הכבד הוא שינוי של צבע העור, העיניים ורקמות נוספות לצהוב. מדוע נצבעות הרקמות בצהוב? איך קשורים תפקודי הכבד הירודים לתופעה הזו?
להלן מקורות מידע נוספים שיוכלו להועיל לכן:
מחלות כבד אלכוהוליות: מאמר מאת ד"ר יונה קיטאי-כהן, מנהלת היחידה למחלות כבד; ד"ר אוהד בנימיני, מחלקה פנימית א' במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא, הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת תל אביב
פירוק אלכוהול בגוף (אנגלית)
ד"ר ענת לונדון
המחלקה לנוירוביולוגיה
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.