הדבש הוא למעשה צוף פרחים שעובד על ידי דבורים. מטרתו היא לספק ולאגור אוכל לדבורים בכוורת. הסרטון שלפנינו מסביר כיצד הדבורים מייצרות דבש. סרטון זה מלווה בדיבוב לאנגלית ועל כן הוספנו תרגום והסברים.
סרטון זה נלקח מ-Dr. Dan Izzo. לאתר שלו לחצו כאן
הדבורים מייצרות דבש משום שהוא מהווה מקור מזון חשוב עבורן. על מנת לייצר דבש, הדבורים חייבות לאסוף נוזל מתקתק בשם צוף, מהפרחים. דבורה פועלת מגיעה אל הפרח ומוצצת את הצוף בעזרת מעין חדק ארוך וגמיש אשר נמצא על ראשה של הדבורה.
הצוף עובר דרך פיה של הדבורה אל קיבת הדבש, שם הוא נשמר. קיבת הדבש נמצאת בחלל הבטן של הדבורה. בקיבת הדבש קיימים אנזימים - חלבונים המזרזים תגובות כימיות. אנזימים אלו עוזרים לפרק את הסוכרים המורכבים לסוכרים פשוטים יותר - פרוקטוז וגלוקוז. תהליך זה נקרא היפוך (inversion).
הדבורה הפועלת אוגרת את הצוף בכוורת. היא פולטת את הצוף המעובד אל פיה. בשלב זה היא יכולה להאכיל את חברותיה לכוורת, או לאגור את הצוף בתאים משושים בכוורת. תאים אלו מרכיבים את חלות הדבש. לאחר מכן הדבורים אוטמות את התאים בעזרת שעווה (דונג). המים בצוף המעובד מתאדים בגלל החום השורר בכוורת, והנוזל נעשה צמיגי ומרוכז יותר וזהו למעשה הדבש שאנו מכירים. הדבש הינו מקור אנרגיה מצויין לדבורים, בני אדם וחיות אחרות, וזאת משום שהוא מכיל סוכרים פשוטים שהגוף יכול להשתמש בהם בקלות.
לתהליך איסוף הצוף יש תפקיד חשוב מאוד ברבייה של צמחים. כאשר דבורה נוחתת על הפרח, נדבקים לגופה אבקנים, וכאשר היא נוחתת על פרח אחר מאותו המין, האבקנים נושרים ומפרים את הפרח. למעשה זהו מנגנון מתוחכם של הצמחים לפזר אבקנים למרחקים גדולים.