הפרסומים הוויראליים זעקו כי שמירת המלפפונים במקרר בתוך שקית עם כפית מתכת מאריכה את חייהם. יצאנו לבדוק אם זה אכן כך
אולי גם אתם ראיתם את הפרסומים ברשתות החברתיות: "כפית הקסם" הם הכריזו; "הטיפ ששיגע את הרשת!"; "הטריק שישמור את המלפפונים שלכם טריים יותר משבוע" הם הבטיחו; "אתם לא תאמינו אבל תהיו חייבים לנסות!"
אז ניסינו.
ה"טריק" שמתואר הוא פשוט מאוד: שמים כפית בתוך שקית המלפפונים לפני שמכניסים אותה למקרר, והמלפפונים, כך מבטיחים לנו, אינם נרקבים במשך שבוע ואולי אפילו שבועיים. הרבה אנשים דיווחו שהם ניסו זאת וזה אכן עובד, אבל איך נדע אם זו באמת הכפית שעושה את "הקסם" או גורם אחר? ואולי במקרה אותם אנשים פשוט קנו מלפפונים עמידים במיוחד? או שאנשים שזה לא עבד אצלם לא טרחו לפרסם זאת? אין ברירה אלא לבצע ניסוי מבוקר.
קנינו (הרבה) מלפפונים וגם כמה עגבניות, כדי לדמות את סביבתה של מגירת ירקות מצויה. חילקנו את המלפפונים לקבוצות של חמישה, והנחנו קבוצה אחת בשקית עם כפית מתכת, קבוצה שנייה בשקית עם שלוש כפיות מתכת, שלישית בשקית עם סכין מתכת, רביעית בשקית עם כפית פלסטיק, חמישית בשקית בלי עזרים נוספים, ואת הקבוצה השישית לא הכנסנו לשקית כלל. את כל הקבוצות הכנסנו למקרר עם העגבניות, וחזרנו על הניסוי בשלושה מקררים ברחבי מכון דוידסון.
עונת המלפפונים במכון דוידסון. כך נראו קבוצות המלפפונים השונות בתחילת הניסוי | צילום: ד"ר יונת אשחר וד"ר נעם לויתן
השוואה בין הקבוצות השונות תוכל לומר לנו אם הגורם לטריות המתמשכת של המלפפונים הוא הכפית, החומר שממנו היא עשויה, או אולי פשוט העובדה שהמלפפונים נמצאים בשקית. השקית עם שלוש כפיות נועדה לבדוק אם יש פה אפקט של מינון: אולי יותר כפיות משמעותן טריות לזמן ארוך יותר. חזרנו על הניסוי בשלושה מקררים כדי להפחית את הסיכוי לקבל תוצאות מוטות בגלל השפעות שלא קשורות לניסוי. למשל, ייתכן שמלפפון מסוים הגיע אלינו כשהוא נראה בסדר אבל כבר מתחיל להירקב מבפנים, אבל לא סביר שזה יקרה באותה קבוצה בדיוק בכל שלוש החזרות.
ועכשיו, לתוצאות:
בשבוע הראשון לא קרה הרבה. בסופו באחד המקררים המלפפונים שהיו מחוץ לשקית נראו קצת מקומטים ויבשים, אבל עדיין אכילים. כל השאר נראו בסדר גמור.
לאחר שבועיים, המלפפונים ששהו ללא שקית בכל שלושת המקררים נראו מקומטים ורכים, מאוד לא מעוררי תיאבון. אחד מהם גם החל להעלות עובש. מבין המלפפונים שהיו בתוך שקיות, אחד, בשקית עם סכין מתכת, היה רקוב ממש. כל השאר נראו טוב למדי, ולגבי רובם לא ניכר שעברו שבועיים מיום שניקנו.
המלפפונים שהיו מחוץ לשקית (למטה משמאל) וקבוצות אחרות עם הכפיות | צילום: ד"ר יונת אשחר וד"ר נעם לויתן
אז מה קרה כאן?
נראה שההשפעה העיקרית הייתה של השקית, ללא קשר לכפיות מתכת או פלסטיק או לסכינים . רובם המוחלט של המלפפונים ששהו בשקיות סיימו את הניסוי בן השבועיים במצב טוב ויכלו להיכנס בשמחה לסלט. אלו שהיו במקרר ללא שקית נראו מסכנים בהרבה.
ישנן כמה סיבות לכך שמלפפונים בשקית שורדים טוב יותר. כפי שמסבירים באתר של מִנהל המחקר החקלאי. הטמפרטורה הנמוכה במקרר גורמת לפגיעות מיקרוסקופיות בקליפת המלפפון. דרך פגיעות אלו המלפפון מאבד מים, דבר המוביל להתרככותו. בנוסף, גורמי מחלה כמו חיידקים או פטריות יכולים לחדור למלפפון דרך הפצעים ולהוביל לרקבונו. שמירת המלפפונים בשקית מונעת התייבשות ומעלה את הלחות בסביבת המלפפונים –המלפפונים בשקית בהחלט היו רטובים יותר מאלו שהושארו חשופים.
כמו כן, מלפפונים מחוץ לשקית במקרר עלולים להיחשף לגז אתילן שנפלט מהעגבניות. אתילן הוא הורמון צמחי טבעי, שפירות רבים מייצרים כאשר הם מבשילים. בהיותו גז, הוא נפלט מהפירות הבשלים ומשפיע גם על פירות אחרים בסביבתם, גורם להם להבשיל, וגם להתקלקל אם הם כבר בשלים. זו הסיבה שהנחה של פרי בשל פולט אתילן – כגון בננה או מלון – לצד אבוקדו לא בשל יכולה לזרז את הבשלתו. חשיפת מלפפונים לאתילן גורמת להם להתרכך, לעתים לשנות את צבעם ולפגיעה כללית באיכותם.
לעומת השפעת השקית, הניסוי שלנו לא הצליח לאמת את השמועה שכפית מתכת היא זו ששומרת על טריות המלפפונים. אמנם אנשים רבים דיווחו שהטריק "עבד להם", אבל ייתכן שלפחות אצל חלקם, השקית היא זו שבאמת עשתה את העבודה. אם לפני כן הם היו מניחים את הירקות ישירות במגירה של המקרר, עכשיו הייתה להם סיבה להשאיר אותם בשקית, ולהוסיף לה כפית. השקית, מתברר, הייתה החשובה יותר.
אם כך, המלצתנו היא: שימו את המלפפונים בתוך שקית במקרר. את הכפיות אפשר לשמור לקפה. כמו כן, כדי לשמור על המלפפונים עוד יותר כדאי לעשות כמה דברים שלא עשינו בניסוי שלנו: להסיר את שאריות הפרחים שמחוברות אליהם, לשטוף אותם היטב אם הם מלוכלכים, ליבש היטב ואז לעטוף את כל קבוצת המלפפונים במגבת נייר שתגן עליהם מעודף לחות ולהכניסה למקרר בתוך שקית.